Medicijnen vergoeding 2019

Als je medicijnen in 2019 gebruikt is het belangrijk om te weten welke je vergoed krijgt. Er worden veel soorten en merken van hetzelfde medicijn verkocht. Daarom is het goed om er even wat dieper in te duiken.

Medicijnen via de huisarts

Als je bij de huisarts geweest bent en hij schrijft je medicijnen voor, krijg je die bijna altijd vergoed uit de basisverzekering. Het kan voorkomen dat je een eigen bijdrage moet betalen voor je medicijn. De vergoedingen voor medicijnen tellen mee met het verplichte eigen risico van €385,-.  

Het kabinet heeft besloten dat bijbetalingen aan medicijnen vanaf 2019 maximaal €250,- per jaar per verzekerde zullen bedragen. Goed nieuws is dat het bedrag boven de  € 250,- vergoed moet worden door de zorgverzekeraar.

Vergoeding van geneesmiddelen

De zorgverzekeraars vergoeden alleen geregistreerde medicijnen uit het GVS. Dit staat voor Geneesmiddelen Vergoedings Systeem. Zonder maatregelen van de Rijksoverheid zouden de prijzen van medicijnen elk jaar met minimaal 10% stijgen. De Rijksoverheid heeft daarom besloten om afspraken te maken met artsen, apothekers en zorgverzekeraars om de kosten van medicijnen te beheersen.

Op de website medicijnkosten.nl kun je makkelijk opzoeken of een medicijn in het GVS is opgenomen. Wel is een kanttekening op zijn plaats. Wil je precies, goed en duidelijk, weten hoeveel je vergoed krijgt? Dan is het altijd goed om dat even aan de zorgverzekeraar zelf te vragen. Het kan namelijk erg verschillen per zorgverzekeraar. Zo voorkom je vervelende verrassingen achteraf, als jouw zorgverzekeraar een bepaald medicijn niet (volledig) gaat vergoeden, terwijl een andere zorgverzekeraar dat zelfde medicijn voor een andere patiënt wel vergoedt.

Gebruik van ADHD Medicijnen

Gebruik je zelf medicijnen tegen ADHD, dan geldt het bovenstaande niet voor jou. Er zijn verschillende soorten ADHD medicijnen en de huisarts bepaalt welke type je krijgt. Heb je zelf een goede ervaring met bepaalde geneesmiddelen, dan is het altijd raadzaam om dit met de huisarts te bespreken. Hij of zij kan dan kijken of het mogelijk is om dit naar jouw wens aan te passen. Andere medicijnen dan die van de lijst van GVS (Geneesmiddelen Vergoedings Systeem) worden alleen vergoed, als ze specifiek worden voorgeschreven door de arts.

Zo is het bijvoorbeeld interessant om te weten dat alleen het medicijn Ritalin nog volledig vergoed wordt voor ADHD-patiënten. Concerta en Strattera worden niet meer helemaal vergoed, omdat de werkzame bestanddelen exact hetzelfde zijn als die van Ritalin. Concerta en Strattera zijn allebei duurder dan Ritalin.

Waarvoor betaal je bij de apotheek?

  • De apotheker controleert ten eerste of de arts het medicijn in de juiste sterkte en in de juiste dosering heeft voorgeschreven.
  • Hij controleert of het voorgeschreven medicijn geen nare effecten veroorzaakt in combinatie met de medicijnen die u al van de apotheek slikt.
  • Ze maakt het medicijn klaar om het in de juiste sterkte en hoeveelheid aan u mee te kunnen geven
  • De apotheker geeft u uitleg over het juiste gebruik van het medicijn, zodat het voor u de meest effectieve werking heeft.
  • Als je medicijn buiten de normale openingstijden van de apotheek  moet worden geleverd, dan betaal je daar een extra bedrag voor van maximaal € 45,- per receptregel.

Al deze factoren samen bepalen de prijs die je voor je geneesmiddel moet betalen. In eerste instantie telt dit bedrag mee voor het eigen risico. Tot en met 2021 blijft jouw eigen risico € 385 per persoon, per jaar, tenzij je een andere regeling treft met je ziektekostenverzekeraar (onder bepaalde voorwaarden kan het eigen risico gespreid worden betaald of worden afgekocht).

Wat is het preferentiebeleid?

Het preferentiebeleid is een afspraak tussen de meeste zorgverzekeraars.  Dit betekent dat de verzekeraar van een bepaald geneesmiddel nog maar één soort of één merk vergoedt. Vaak zijn er allerlei verschillende merken beschikbaar, die allemaal dezelfde werkzame stoffen hebben. In dit geval wordt dan alleen nog het medicijn vergoed dat de beste kwaliteit biedt voor de laagste prijs. Patiënten die toch persé een ander merk medicijn willen, zullen in dit geval niets meer vergoed krijgen van de verzekeraar.

uitzonderingen zijn:

  • als je eigen arts specifiek dit geneesmiddel aan jou voorschrijft. In dat geval zal het wel worden vergoed.
  • als er in Nederland voor de patiënt geen behandeling meer mogelijk is. Ook dan wordt een medicijn vergoed, zelfs als het buiten de lijst van GVS valt.
  • als je ziekte heel erg zeldzaam is en in Nederland maar bij een op de 150.000 inwoners voorkomt, dan wordt het medicijn toch vergoed door de verzekeraar.
  • als er geen enkel gelijkwaardig geneesmiddel op de GVS-lijst staat.

Wil je snel en makkelijk zelf een zorgverzekering afsluiten. Kijk dan naar onze zorgvergelijker. Kies zelf de goedkoopste en beste uit.

Laat een reactie achter