10 tips overstappen zorgverzekering 2019

Het einde van het jaar nadert. Kerstbomen worden opgezet, de gourmetset opgepoetst, en niet te vergeten…. De mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekering!

Maar waarom zou je overstappen? De nummer één reden is natuurlijk uit financiële overwegingen. Een andere zorgverzekering kan soms honderden euro’s goedkoper uitvallen dan je huidige verzekering. Een veelgenoemde andere reden is dat een andere zorgverzekering beter aansluit bij jouw wensen. Je kan tegenwoordig bij steeds meer zorgverzekeraars je zorgwensen naar wens aanpassen.

Misschien ben je ontevreden over je huidige zorgverzekering. Is er iets voorgevallen in het afgelopen jaar waardoor je zelf diep in de buidel moest tasten? Dan is dit hét moment om uit te kijken naar een andere zorgverzekering.

 

Tips voor overstappen zorgverzekering:

1. Bepaal welke zorg je nodig hebt

  • De Nederlandse wet verplicht je om een basisverzekering te hebben. Deze dekt de standaardzorg zoals bijvoorbeeld: huisarts, psychiater, spoedopnames en apotheek. Maar het woord ‘basis’ zegt natuurlijk al genoeg, de kans dat je meer zorg gebruikt is natuurlijk altijd aanwezig. Denk aan: tandarts, fysiotherapie en kosten voor de audicien/opticien. Hierin kunnen grote prijsverschillen zitten bij de diverse aanbieders.

Bepaal welke zorg je nodig hebt

2. Krijg je de zorg waar je wilt?

  • Controleer of je verzekeraar contracten heeft met de zorgverleners die je het liefste hebt. Mag je naar een ziekenhuis naar keuze gaan of moet je naar een andere plaats rijden voor een controle?

3. Vergelijken kost even tijd

  • Ieder jaar op 12 november brengen alle zorgverzekeraars hun polisvoorwaarden voor aankomend jaar uit. Hierin staan alle prijzen en voorwaarden. Namelijk: de totale premie van de basis en aanvullende verzekering, het type zorgpolis, keuzemogelijkheden van ziekenhuizen en andere zorgaanbieders, de dekking van de aanvullende verzekeringen en niet geheel onbelangrijk: de klantwaardering en service van gekozen zorgverzekeraar. Ga er dus even voor zitten en maak een verstandige keuze. Voor de goedkoopste aanbieder gaan is niet altijd de verstandige keuze!

4. Eigen risico

  • Het verplichte eigen risico in 2019 is 385,-- euro. Als je dit hoger instelt zul je zien dat je maandbedrag naar beneden wordt bijgesteld. Sommige zorgverzekeringen vinken voor jou al automatisch een vrijwillig eigen risico van 500,-- extra aan en berekenen deze ‘zogenaamde keuze’ automatisch door als een korting op de maandelijkse premie. Kijk dit goed na!

5. Cadeau’s

  • Sommige zorgverzekeraars bieden cadeau’s aan als je overstapt. Dit zijn meestal sigaren uit eigen doos want die cadeau’s betaal je uiteindelijk zelf via de premie.

cadeau's sigaar uit eigen doos

6. Alles netjes betaald?

  • Heb je een betalingsachterstand bij je huidige zorgverzekering? Dan is overstappen naar een andere niet mogelijk. Ook niet als je een betalingsregeling hebt lopen bij je huidige verzekeraar.

7. Betaal per jaar

  • Kijk of het mogelijk is om je premie per jaar kan betalen ipv per maand. Meestal krijg je dan een korting van je zorgverzekeraar.

8. Nieuwe behandelingen en medicijnen

  • In het basispakket van 2019 wordt zeer waarschijnlijk een nieuwe behandeling opgenomen voor mensen met overgewicht/obesitas. Dit gaat om de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) die vooral aandacht geeft voor gezonde voeding en leefstijl. Ook worden er weer nieuwe medicijnen geïntroduceerd in 2019. Een groot deel hiervan worden ook in Nederland beschikbaar gesteld en vergoed door de diverse zorgverzekeringen. Het maximale eigen risico voor medicatie staat vast op 250,-- euro. Hiermee wil het kabinet voorkomen dat mensen met een stapeling van zorgkosten te maken krijgen.

9. Neem allebei (alle gezinsleden) een andere zorgverzekering

  • Het is vaak het geval dat het hele gezin bij dezelfde zorgverzekering een polis hebben. Maar niet iedereen binnen een gezin hebben dezelfde zorg nodig. Misschien heeft de vader des huizes een grote behoefte aan fysiotherapie maar de zoon van 18 niet. Dan is het een idee om voor ieder lid van het gezin een aparte zorgverzekering af te sluiten. Dit kan dan veel goedkoper uitpakken.

10. Digitaal declareren

  • De opmars van het internet is natuurlijk onstuitbaar net zoals het inperken van het handmatig (per post) declareren van rekeningen. Steeds meer verzekeraars willen dat je digitaal declareert. Waar veel mensen dit een uitkomst vinden is het voor anderen een groot probleem. Deze groep mensen heeft niet de mogelijkheid om rekeningen digitaal in te dienen. Kijk even goed of jouw verzekeraar je niet verplicht digitaal te declareren.

 

Met al deze tips kun je flink wat gaan besparen en om het nog gemakkelijker te maken hebben wij van Nu Makkelijk Overstappen alle grote zorgverzekeringen overzichtelijk op een rijtje gezet voor je. Vergelijk zelf maar op zorgverzekering vergelijken 

Laat een reactie achter