Energielabel heeft jouw woning hem al 2019

Een energielabel voor je huis. Iedereen die in de afgelopen jaren (vanaf 2015) zijn huis verkocht heeft ermee te maken gehad. Maar wat is een energielabel eigenlijk? Waarom heb je het nodig en wat kun je er ermee?

Wat is een energielabel?

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. De labels lopen van A (groen, super zuinig) tot aan G (rood, erg onzuinig). Als je huis een slecht energielabel heeft betekent dit dat je maandelijkse stookkosten hoog zijn. Hoe krijg je jouw woning dan voorzien van een zo groen mogelijk energielabel, en veel belangrijker: een lagere energierekening? We hebben hier wat tips voor je:

 • Neem een zuinige ketel.
  Kijk eens naar het bouwjaar van je verwarmingsketel. Oude ketels kunnen flinke energieverbruikers zijn. Als je zo’n ketel gaat vervangen dan kun je de keuze maken voor een HR (hoogrendementsketel). Dit kan je zo’n 200 tot 400 euro stookkosten per jaar besparen.
 • Dubbel glas.
  Heb je nog ruiten met een enkele laag (enkel glas)? Dan wordt het misschien tijd om deze te vervangen door ramen met dubbele lagen of zelfs drie lagen zijn mogelijk (dubbel- of drievoudig glas). Vervang je van een gemiddelde tussenwoning alle ruiten door dubbel glas kan dit jaarlijks zo’n 200 euro op je stookkosten schelen.
 • Isoleren.
  Wil je bijvoorbeeld van energielabel G naar B springen dan is het tijd om te gaan isoleren. Dit kost wel een aardig geldbedrag maar het levert je jaarlijks ook een flink geldbedrag op. De kosten van het volledig isoleren van een gemiddelde tussenwoning komt uit op een slordige 2200 euro en dit levert je zo’n 350 euro besparing op jaarbasis op.
 • Zonnepanelen.
  Installeer je zonnepanelen op je dak dan wek je je eigen energie op en klim je aardig snel op de energielabel ladder. Het kan zomaar 1 tot 2 treden schelen. De hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt ligt helemaal aan hoeveel woonoppervlakte je huis heeft.

Wat zijn de voordelen van een energielabel?

Goed, je huis heeft een groen (zuinig) energielabel. Wat zijn dan de voordelen van zo’n groen label?

 • Een groen energielabel kan ervoor zorgen dat de verkoopwaarde van je woonhuis hoger uitvalt.
 • Het is natuurlijk heerlijk comfortabel en behaaglijk wonen in een goed geïsoleerd huis.
 • Een groen energielabel zorgt ook voor een veel lagere energierekening.
 • Het groene energielabel is natuurlijk ook bijzonder goed voor het milieu omdat een ‘groen’ huis veel minder Co-2 uitstoot.

Hoe is een energielabel opgebouwd?

A > 12 zonnepanelen (18m2)
B > HR glas woonkamer en slaapkamer
C > Spouwmuurisolatie
D > n.v.t.
E > Dakisolatie 10+ cm
F > Vloerisolatie 10+ cm
G > Standaard helemaal geen maatregelen

Hoe zelf energielabel aanvragen?

Je wil een energielabel aanvragen. Hoe werkt dit precies? Ga naar de website: Zoekuwenergielabel.nl Hier kunt u uw voorlopige energielabel opvragen. Op deze site wordt een inschatting gemaakt op basis van gegevens van het woningtype. Oppervlakte en bouwjaar van de woning.

Misschien heb je al wat besparende maatregelingen getroffen aan de woning. Denk aan: het installeren van zonnepanelen of een zuinige verwarmingsketel. In dit geval kan je deze wijzigingen aangeven worden deze berekend in de definitieve aanvraag van uw energielabel.

Het aanvragen van het definitieve energielabel doe je makkelijk op de volgende website: energielabelvoorwoningen.nl

Dan volg je de volgende stappen:

 • Login met uw Digi-D
 • Controleer de gegevens van jouw woning en pas de eventuele wijzigingen aan.
 • Kopieën van bewijsstukken hiervan moeten worden toegevoegd.
 • Verstuur je gegevens.
 • Er wordt automatisch een mail verstuurd met jouw nieuwe energielabel. De registratie hiervan geschiedt ook automatisch.

Zelf extra ook op de kosten van energie besparen is ook super makkelijk. Kijk snel wat jij gaat besparen op energie!

Laat een reactie achter