Waaruit bestaat mijn energierekening

Ieder jaar krijg je een energierekening (jaarafrekening) van de energieleverancier. Als je verhuist naar een andere leverancier krijg je ook een eindafrekening, maar hoe zit deze energierekening nu in elkaar? Dit gaan we met dit blog snel duidelijk maken.

Wat moet je betalen aan jouw energieleverancier?

De energierekening (jaarafrekening) bestaat uit 3 onderdelen, namelijk:

 • Uw energieverbruik (dit kan zijn: elektriciteit en/of gas)
 • Netbeheerkosten
 • Belastingen

Onderdeel: Energieverbruik

Dit is het meest duidelijke onderdeel van de jaarafrekening (energierekening). Je betaalt voor de elektriciteit en/of het gas dat jij hebt verbruikt. Ook zal je de term: leveringskosten aantreffen op de nota. Dit zijn kosten die jouw energieleverancier maakt om jouw de energie (elektra/gas) te leveren.

Als jij gas afneemt van jouw energieleverancier kunnen er correctiefactoren op de nota te zien zijn. Wat zijn deze correctiefactoren? Omdat gas een energiebron is heeft deze een zogenaamde ‘calorische waarde’ (ook wel verbrandingswaarde genoemd). Gas wordt uit de grond gehaald en heeft nooit dezelfde kwaliteit, er kan een verschil zitten in de hoeveelheid warmte die bij de verbranding van het gas vrijkomt. Jouw netbeheerder stelt iedere maand calorische waarde van het gas vast. Er wordt gemeten per kubieke meter (1000 liter) aardgas. Is er meer gas nodig voor het verwarmen van huis en haard wordt dit door jouw netbeheerder en energieleverancier gecompenseerd. Dit worden correctiefactoren genoemd.

Het kan zijn dat je jouw gasverbruik te hoog vindt ondanks bovenstaande correctiefactoren. Wellicht is er een probleem met je gasmeter. Vraag dan jouw energieleverancier om de gasmeter te controleren. Let op: is jouw gasmeter niet defect? Dan draait je zelf meestal op voor de kosten die gemaakt worden voor/tijdens de controle van de meter. Is de gasmeter daadwerkelijk niet in orde, dan draait de energieleverancier voor de kosten op.

Onderdeel: Netbeheerkosten

Jouw energieleverancier rekent ook kosten namens je netbeheerder. Deze kosten zijn regio gebonden en iedereen moet deze kosten betalen. De netwerkkosten zijn opgebouwd uit: kosten voor uw aansluiting op het energienetwerk, het transport van deze energie via het netwerk, het onderhoud van dit netwerk en voor de huur van de energiemeter.

Er is een controle op deze netbeheerkosten. Deze wordt uitgevoerd door de Autoriteit Consument & Markt. Dit is de toezichthouder namens de overheid. Deze reguleert de tarieven die de netbeheerder rekent. Het doel is dat het netwerk van een goede kwaliteit is en de prijzen redelijk blijven.

Opbouw gemiddelde engergiereking

Onderdeel: Belasting

Een groot gedeelte van uw energierekening bestaat uit belastingen, waarom is dit? Energieverbruik belast het milieu, daarom moet er belasting betaald worden aan de overheid. Hiermee wil de overheid het energieverbruik verminderen en het milieu ontzien. Welke belastingen zien we terug op uw nota?

 

 • Energiebelasting. Je betaald energiebelasting over iedere kWh aan elektriciteit en m3 gas die jij verbruikt. Deze kosten worden door de energieleverancier afgedragen aan de overheid.
 • Opslag duurzame energie (ODE) is afhankelijk van jouw verbruik. Het doel van deze opslag is het stimuleren van investeringen in duurzame energie.
 • Vermindering energiebelasting. De overheid ziet energieverbruik als een basisbehoefte. Ieder jaar vind je op jouw jaarafrekening de tekst: Vermindering energiebelasting en is € 311,62 in 2019.
 • B.T.W. Over alle kosten voor de levering, netwerk, transport, meterhuur en belasting betaal je 21% B.T.W.

Tip: Controleer ook altijd zelf de energierekening!

Het is reuze verstandig om jouw energienota goed te controleren. Teveel betalen is natuurlijk zonde van je geld. Hieronder een kleine checklist om je op weg te helpen:

 

 • Controleer zelf jouw meterstanden. Kloppen de standen en de tarieven?
 • Kijk goed of de ‘vermindering energiebelasting’ op de jaarafrekening staat. Iedereen heeft hier recht op. Ook als u hele dak vol ligt met zonnepanelen en u 0 kWh verbruikt is dit nog steeds een recht voor allen.
 • Controleer het voorschotbedrag. Het voorschotbedrag is berekend op jouw verbruik van het afgelopen jaar. Heb je het afgelopen jaar te weinig betaald dan zal het nieuwe voorschotbedrag hoger zijn.
 • Bij overstappen naar een andere energieleverancier is het belangrijk om na te kijken of alle eventuele kortingen op de nota staan.

Laat een reactie achter