Diepvries ontdooien makkelijk engergie besparen

Met dit frisse, koude weer, is het een goed idee om eindelijk eens je diepvries te ontdooien. Je hoeft de inhoud immers niet eerst op te maken. Nee, je kunt alles nu gewoon inpakken in plastic zakken en lekker buiten op het balkon of op de tuintafel leggen.Je moet het wel goed inpakken in plastic zakken of afsluitbare dozen, want anders loop je het risico dat de kat van de buren er met jouw lekkere biefstuk vandoor gaat!

Diepvries ontdooien

Waarom zou je eigenlijk de diepvries ontdooien? Nou, dat is simpel. Als hij niet ontdooit is, dan kan je je diepvries niet goed schoonmaken. Hoe voorzichtig je ook bent, er zullen altijd wat voedselresten terechtkomen in je diepvriesladen of -kist. Het is logisch dat dit op den duur kan leiden tot het bederven van jouw bewaarde voedsel en dat is wel het laatste dat we willen.

Iedereen heeft een hekel aan het schoonmaken van de diepvriezer, maar vergeet niet, dat je het voor jezelf doet. Door het ontdooien van al het aangevroren ijs gaat jouw vriezer veel efficiënter werken, en dat is alleen maar goed voor jouw portemonnee. De lades en deur sluiten weer veel gemakkelijker, je kunt weer snel vinden wat je nodig hebt en de diepvries verbruikt door dit alles minder energie. Een klein ijslaagje van 2 mm zorgt al voor een extra energieverbruik van 10%. Je winst kan zelfs oplopen tot de helft minder elektriciteitsverbruik, dus dat is echt wel de moeite waard, letterlijk en figuurlijk!

Stap 1 schoonmaken:

Voordat we de diepvries gaan schoonmaken eerst altijd de stekker uit het stopcontact halen. Of, als, je een dubbeldeurs koelkast hebt, de knop op 0 of uit zetten, en alle levensmiddelen verpakken en koud wegleggen. Alle lades en andere losse onderdelen uit de vriezer halen, zodat je die straks even lekker kunt schoonmaken. Als je geluk hebt, dan vind je helemaal onder de onderste lade een soort van rubber tuitje, waar straks het smeltwater langs gaat lopen. Daar past jammer genoeg niet een teiltje onder, maar misschien wel een lage platte schaal waar je het water in kunt opvangen.

Zet de waterkoker aan en haal alle handdoeken uit de wasmand, zodat het smeltwater niet jouw mooie vloer beschadigt. Zet flink wat pannen, plastic kommen en teiltjes met kokend water in de vriezer en doe de deur weer dicht, zodat het hete water zijn werk kan doen. Het is niet slim om kommen te gebruiken van glas of aardewerk, want die kunnen kapot springen door de combinatie van kokend water en ijs. Het beste kan je onderzetters onder je hete pannen leggen, om te voorkomen dat de binnenkant van het apparaat beschadigt door de hitte.  

Nu kan je even gezellig koffie gaan drinken en na een half uurtje kijk je hoe het gaat in de keuken. Als het water te veel is afgekoeld, kook dan opnieuw heet water. Als de handdoeken kletsnat zijn, wring ze dan even uit en leg ze daarna weer op de vloer. Kijk naar de schaal onder het tuitje en giet die leeg in de gootsteen, als er water in zit. Als je dat ieder half uur blijft doen, dan valt de hele klus eigenlijk best wel mee.

Brokken ijs

Na een poosje zal je zien dat de brokken ijs aan de bovenkant los gaan laten. Nu kan je een beetje helpen, door met een pollepel of zelfs een plastic ijskrabber, het smeltende ijs verder los te maken. Gebruik hiervoor niet iets scherps, want dan prik je zo door de wand van je vriezer. Het lijkt heel goed te gaan, met een plamuurmes , een keukenmes of een schroevendraaier, maar uiteindelijk zet je zoveel kracht dat je je diepvries onherstelbaar beschadigt!

Eventueel kan je het ook proberen met een föhn. Het nadeel hiervan is, dat het veel elektriciteit kost en dat je doodmoe wordt van het blazen met de föhn. Het voordeel is wel, dat het ontdooien een stuk sneller gaat. Kijk maar wat je zelf prettig vindt.

Na weer een half uurtje, kan je waarschijnlijk ook het aangevroren ijs aan de zijkanten van de vriezer voorzichtig loskrabben. Gooi de losse brokken ijs in de gootsteen of in een emmer, zodat je daar verder geen last meer van hebt. Als al het ijs uit je diepvries ontdooit is, dan zijn we klaar met stap 1.

Stap 2 handdoeken opruimen:

Nu kan je al je handdoeken van de vloer oprapen, uitwringen en meteen in de wasmachine gooien. Was ze op minimaal 60 graden, dan zijn ze weer helemaal schoon. De schaal op de vloer onder het tuitje is nu ook niet meer nodig. Maak een sopje van heet water en allesreiniger of heet water en soda. Je kunt ook een combinatie maken van schoonmaakazijn en water. Hiermee maak je de hele binnenkant van je vriezer goed schoon, vooral alle richels waar de laden op rusten. Vergeet ook niet de rubbers van de deur, want die zorgen natuurlijk voor de beste isolatie. Als je ergens niet zo goed bij kunt, pak dan een schone afwasborstel of desnoods een oude tandenborstel. Vergeet vooral niet het rubberen tuitje schoon te maken, waar al het smeltwater langs gelopen is.

Als je diepvries schoon is, dan maak je ook meteen even alle losse lades, frontjes en andere onderdelen schoon met een sopje. Hierna pak je een schone theedoek, om je vriezer, de deurrubbers  en de losse onderdelen weer helemaal goed droog te maken. Als je een tuitje hebt, dan kan je dat weer terugvouwen.

Stap 3 energie besparen:

Dit is de leukste stap van energie besparen. Je doet de stekker weer in het stopcontact en je zet je vriezer op de koudste stand. Sommige apparaten hebben zelfs een invriesstand, zodat ze extra snel weer koud zijn. Als het waarschuwingslampje uit is, dan is de temperatuur laag genoeg om al je levensmiddelen weer van buiten op te halen en ze terug te leggen in de vriezer. Door het openen van de deur gaat weer veel kou verloren, dus haal eerst alles op en leg daarna alles tegelijk in de diepvries.

Nu mag je de temperatuur weer terugzetten naar de normale stand. Geef jezelf een high-five, want de klus is geklaard.

Een andere makkelijke manier van energie besparen is elke jaar overstappen. Het kost je maar een paar minuten en je weet gelijk wat jij gaat besparen. Kun je mooi even doen als je toch moet wachten tot het ijs van je diepvriezer ontdooit is.

 

Laat een reactie achter