waterverbruik besparen je kan het makkelijk zelf

Wist je al dat je zelf heel goed kan besparen op je waterverbruik? Het is namelijk zo dat  huishoudens van 4 personen gemiddeld 145.000 en 191.000 liter per jaar verbruiken? Dit kost afhankelijk van waar je woont tussen de € 0,86 en € 1,66 per kuub (1000 liter). Dan betaal je in het duurste geval: € 317,- euro per jaar.

De winning, zuivering en het vervoer van drinkwater kosten aardig wat energie; hiervoor gebruiken waterbedrijven vaak duurzame energiebronnen. Ook kost het energie om gebruikt water te zuiveren, zodat het weer drinkwater wordt.

Verdroging van natuurgebieden

Een ander effect op het milieu is het verdrogen van natuurgebieden. Zo'n 60% van ons drinkwater is afkomstig uit grondwater. Dit is regen- en rivierwater dat door de bodem naar grotere diepte is gesijpeld. Door waterwinning daalt het grondwaterpeil. Dit is één van de oorzaken van het verdrogen van natuurgebieden. De rest van het drinkwater komt uit rivieren en meren: dat vereist meer energie en chemicaliën voor zuivering, maar draagt niet bij aan verdroging.

verdroging van natuurgebeiden

Bij verdroging van een natuurgebied ontstaan scheuren in de grond

Grootste waterverbruikers

We hebben een overzicht gemaakt van de grootste waterverbruikers in jouw huis. Op nummer 1 staat met stip: Jij! Je bent natuurlijk zelf de grootste verbruiker van water in jouw huis. Het douchen en het gebruik maken van het toilet zorgen voor het hoogste waterverbruik op een dag. Die 35 liter water die er door het toilet gaat betreft alleen het gebruik voor thuis. We hebben het hier niet eens over het waterverbruik op het werk, school of elders buitenhuis.

Een overzicht van liters water per dag:

Douchen: 63 liter per dag
WC doorspoelen: 35 liter per dag
Wasmachine: 12 liter per dag
Badkamer: 6 liter per dag
Afwasmachine 1 liter per dag

wc doorspoelen 35 liter

Je staat er vast niet bij stil, maar een wc doorspoelen kost al gauw 35 liter water per dag.

7 Tips om makkelijk op je waterrekening te besparen

Maar hoe kan je nu besparen op je waterverbruik? Hoe krijg je het bedrag op die waterrekening naar beneden? Volg onderstaande tips voor een vollere portemonnee en een beter milieu:

  1. Spaarknop op het waterreservoir van de wc. Standaard spoelt een wc 10 liter water door. Dit is niet nodig en ook nog eens zonde van het drinkwater. Door een toilet met een spaarknop te gebruiken kan je 45 tot 60 procent waterverbruik besparen. Per persoon en per jaar is dat maar liefst 5.000 liter aan schoon drinkwater. Heb je nog geen spaarknop, dan kan je het ook oplossen door een glazen of plastic fles gevuld met water in het reservoir te leggen. Hierdoor past er minder water in het reservoir en bespaar je dus de hoeveelheid water die in de fles zit (misschien wel 2 liter).
  2. Op de douche kan je je gewone douchekop vervangen door een waterbesparende douchekop. Met zo’n nieuwe douchekop bespaar je vervolgens bij iedere douchebeurt zo’n 25% water. Deze douchekoppen zien er net zo mooi uit als een normale douchekop en ze geven dezelfde douche-ervaring als je gewend bent.
  3. Iets minder lang douchen. Als in een huishouden van 4 mensen iedereen elke dag een minuutje korter doucht, scheelt dat op jaarbasis al 6.000 liter. Dit is in het begin misschien even wennen, maar na een paar weken weet je niet beter. Een simpel kookwekkertje kan hier al bij helpen.
  4. Het water in de bak uit de droger kun je prima nog gebruiken voor de planten buiten.
  5. Draai alleen een was als de wasmachine vol zit. Spaar het even op. Elke keer een klein wasje draaien voor een paar dingen is heel duur. Koop een mooie wasmand en begin met opsparen. Je moet natuurlijk geen weken gaan wachten met wassen ,want dan gaat het wasgoed stinken. Daar zit uiteraard niemand op te wachten.
  6. Draai alleen de vaatwasser als hij vol zit. Pak de vaatwasser verstandig in, zodat er zoveel mogelijk in past. Voordat je de vaat er in zet, spoel je alvast de grote resten met water en een afwasborstel eraf. Omdat de vaat nu al een stuk schoner is, kan je de afwasmachine op een eco-programma laten draaien. Hierdoor spaar je zowel elektriciteit als water.
  7. Als je een tuin hebt ,dan kan je de regenpijp een stukje afzagen en aansluiten op een regenton. Zo kan je met het regenwater de planten water geven. Hiervoor hoef je dus geen schoon drinkwater meer te gebruiken. Je hebt verschillende materialen van regentonnen, zoals kunststof en hout. Belangrijk voor de winter! Leeg de regenton voordat het gaat vriezen. Als water bevriest zet het uit en dan scheurt de regenton kapot. Hij is dan niet meer te gebruiken en dat is zonde van je mooie ton.

Bonustip. Sluit nu een goedkoper contract af op nu makkelijk overstappen.nl. Zelfs al verbruik je minder water, dan wil je nog steeds de laagste prijs voor dit water betalen. Gelukkig kan NuMakkelijkOverstappen.nl jou daarmee helpen. Wij hebben alle prijzen van water per kuub vergeleken en via NuMakkelijkOverstappen.nl weet jij zeker dat je nooit te veel voor je water betaalt.

Regel dit nu meteen even, want dan is je eerste besparing al binnen!

Laat een reactie achter