Hoe gas verbruik besparen, 7 tips

Schrik jij ook altijd zo, als je weer de jaarafrekening van je energieleverancier krijgt? Iedereen wil natuurlijk minder betalen, maar zeker niet in de kou zitten. Ik heb in mijn huis wat kleine aanpassingen gedaan, waardoor ik de volgende keer misschien wel geld terug krijg, in plaats van dat ik weer moet bijbetalen.

Hier zijn wat tips, waar jij vast ook nog wel wat mee kunt besparen op je gasverbruik.

1: Radiatorfolie

Plak radiatorfolie achter de radiatoren die langs de buitenmuur staan. Nu gaat een groot gedeelte van de warmte uit je radiator rechtstreeks naar buiten. Daar heeft niemand wat aan.

Als je radiatorfolie op een stuk hout plakt en dat tussen de radiator en de buitenmuur plaatst, dan wordt de warmte weerkaatst naar je radiator, in plaats van dat je je tuin aan het verwarmen bent.

radiatorfolie gasverbruik besparen

Plaats de radiatorfolie achter je verwarming om op je gasverbruik besparen.

2: Overgordijnen

Nederlanders staan erom bekend dat je bij ons altijd naar binnen kunt kijken. Logisch dus, dat de warmte dan ook gemakkelijk naar buiten kan. Doorbreek een oude gewoonte en schuif je overgordijnen dicht, als je de lampen aan gaat doen.

Jij dacht dat die gordijnen alleen maar decoratie waren? Nee hoor, ze hebben echt een functie. Ze zorgen dat de warmte van de radiator lekker in huis blijft en niet door het raam naar buiten verdwijnt.

3: Ventileren

Voordat je ’s-morgens gaat douchen, zet je even alle ramen en binnendeuren lekker helemaal open. Het klinkt gek, maar de gebruikte lucht in huis is moeilijker warm te stoken dan verse lucht van buiten.

Een kwartiertje goed ventileren is al genoeg, dus tegen de tijd dat jij gedoucht en aangekleed bent, doe je alle ramen en deuren weer dicht en zet je lekker de verwarming aan. Een kleine moeite, die veel bespaart op je gasverbruik.

4: Dubbelglas

Als je, zoals ik, een koophuis hebt, dan is het slim om enkel glas te vervangen door dubbel glas.
Vraag eens wat offertes op. De kosten zijn veel lager dan de winst aan woongenot. Niet alleen maak je veel minder kosten voor het verwarmen van je huis, maar ook de uitstraling is stukken minder bij dubbel glas en je hebt veel minder last van lawaai op straat.

Extra, en zeker niet onbelangrijk, is dat je huis veel behagelijker aanvoelt, waardoor de thermostaat misschien zelfs een graadje lager kan.

Als je al isolerend glas in je ramen hebt, dan weet je wat hier de voordelen van zijn.

De ruit bestaat uit 2 aan elkaar vastgemaakte  glasplaten, waartussen stilstaande lucht aanwezig is. Deze lucht zorgt voor de isolatie tussen binnen en buiten, omdat stilstaande lucht geen warmte, koude en geluid geleidt. Het lawaai en de kou blijven buiten, terwijl het binnen lekker warm blijft. Soms werkt isolerend glas zelfs zo goed, bijvoorbeeld HR++, dat er op andere plaatsen in je huis koude vlakken kunnen ontstaan.

Dit kan je simpel voorkomen door regelmatig goed te ventileren en eventueel ook door het openschuiven van ventilatieroosters.

5: Tochtwering

Als je last hebt van tocht langs ramen of deuren, ga dan even naar de bouwmarkt en koop wat tochtstrip. Dit heb je supersnel opgeplakt en het maakt je huis meteen een stuk behaaglijker.

Vergeet ook niet de ouderwetse tochtrol in de vorm van een slang of een teckel om te voorkomen dat je kostbare warmte verdwijnt naar onverwarmde ruimtes, zoals de gang.

6: Thermostaat

Iedereen weet het, maar we vergeten het zo vaak. Zet een uurtje voordat je naar bed gaat alvast de thermostaat omlaag. In een goed geïsoleerde kamer zal het heus niet zo snel afkoelen.

Vergeet je dit, dan heb je kans dat de verwarming toch weer aanslaat, op het moment dat de deur naar de gang opengaat. Zonde van de warmte, ja toch?

thermostaat lager

Bonus tip

Een tip waar je misschien zelf niet zo snel aan denkt, maar die mij al heel veel besparing heeft opgeleverd. Als je een poosje stil zit in een verwarmde ruimte, dan wen je aan die temperatuur. Het voelt dan wat minder behaaglijk.

Trek in zo’n geval even lekker een warm vest of een dikke trui aan, in plaats van dat je de thermostaat een zetje geeft. Je zult zien hoe snel je het weer lekker warm hebt en even later kan het vest gewoon weer uit, zonder dat je kosten voor gas hebt gemaakt.

7: Laagste prijs

Zelfs al verbruik je minder gas, dan wil je nog steeds de laagste prijs voor dat gas betalen.

Gelukkig kan NuMakkelijkOverstappen.nl jou daarmee helpen. Zij hebben alle prijzen van gas per kubieke meter vergeleken en via NuMakkelijkOverstappen.nl weet jij zeker dat je nooit te veel voor het gas betaalt.

Regel dit nu meteen even, want dat is je eerste besparing!

laagste prijs verbruik gas

Snel besparen en de beste prijs vergelijken voor je gas.

Laat een reactie achter